Idag bakade jag och Tuva (läs jag bakade och Tuva smakade ;-) ) spökmaränger!
Halloweenfika!
De var faktiskt väldigt lätta att göra och vi bakade dem enligt det här receptet:
- 2 ägg , endast vitan
- 5 droppar ättiksprit (12 %)
- 1,5 dl socker
- 100 g mörk choklad (minst 70 %)
Vispa äggvitorna med ättikspriten och hälften av sockret. Tillsätt resten av sockret lite i taget och vispa till ett fast skum, 5-7 minuter. Spritsa ut toppar på en plåt med bakplåtspapper. Sätt tummen och pekfingret mot marängens ”midja” och släpp försiktigt så att två små strängar dras ut. Det får bli spökets armar!
Grädda i mitten av ugnen tills marängerna släpper från pappret, cirka 45 minuter. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa bottnarna på marängerna och måla ögon med en sprits eller en bomullspinne.
(Vi hoppade armarna, kladdigt värre! Och så gjorde vi ögonen med en tandpetare. Och sen kan man visst inte färga smält vitchoklad med karamellfärg, blir väldigt konstig konsitens… Och ja, vitchoklad är ingen höjdare att värma i micron heller?!)
Till fika besök så hade vi besök av en dagiskompis till Tuva, som passade nog har en lillebror i Isaks ålder (Isaks bästis på dagis till och med!) och en mamma i min ålder. Mycket trevligt! :-)
Åh, det där måste jag testa nån gång :)
Jag kommer inte heller överens med vit choklad. Den går aldrig smälta bra… fast jag har bara testat vattenbad. Och färga går den inte eftersom hushållsfärg innehåller vatten och vatten och choklad hör inte ihoo. Om man vill ha en annan färg tror jag att man måste ha typ candy melts?